Magnoliabacken - En husbyggarblogg om Fiskarhedenvillan Vråken

Ouzo och vitlök

Det låter som om vi planerar en grekisk middag, men i själva verket så är det hemmadoktor Anders - har namnsdag idag - som sköter om sin fot. Han trampade på en spik i söndags. Jag fick dra ut den. Tur att skorna hade sula - men den gick in en bra bit ändå. Det ser rätt ok ut och har iallafall inte blivit sämre.

Imorgon hämtas container nummer två. Anders har kört iväg en hel del på ett lass till tippen idag och igår kväll tog vi två vändor med alla isoleringssäckarna. Nu ligger det mest stora rör av diverse slag, samt en massa tjärpapp kvar. Vi har ett fint gammalt solur som sitter fast på en sten - det får vi inte glömma att skruva bort innan markarbetena tar vid.
Idag har vi fått ett protokoll från byggsamrådet. Det var mycket utförligt och bra, kan verkligen användas som checklista när det gäller en del saker.

Just nu fladdrar det runt en nässelfjäril här inne. Först en mus och sen en fjäril som med all säkerhet också går mot en sista vila i vårt kök... Vad kommer härnäst?


/KatarinaIgår och idag...

Igår arbetade vi på hela förmiddagen. Sen for vi hem, bytte om och så bar det av in till stan för en härlig kväll med våra vänner Tina och Lars. Peter Karlsson bjöd på en suverän föreställning!  Sen tog vi en taxi till Vasastan och åt en ljuvlig middag på Capri Due. Innan vi satte stopp för denna underbara kväll hann vi med ett besök på en närliggande pub. Väl hemma somnade vi trötta och nöjda inför söndagen med stort S. Skulle vädret möjliggöra ett avslut med rivningen? Skulle tiden räcka till?
Lördagens rivning. Det börjar bli tunt...Anders drog till och fick ner en del av taket. Lördagens mål är att få undan denna del. Container nr två börjar bli full!Ben - Ji och jag i den lilla del som är kvar.


Söndag och första advent!
Vi bjöd grannarna på en liten adventsglögg för att manifestera den milstople vi hoppades nå under dagen.
Trots snö och vind kom de alla förbi och delade vår slutrivardag en stund.Jag, Nellie och Nicole.

Anders sågar av bärande delar.SISTA DELEN HAR FALLIT!!!!Det börjar skymma och vi är KLARA.
Samtidigt som det börjar kurra i magen så ropar Carina att det finns grillad korv och varm choklad. Härligt erbjudande för oss som varit igång hela dagen.En ensam dörr med byggelsskåp står nu på tomten. Så oerhört skönt det känns. Innan vi gick åkte ett tjugotal säckar med isolering ner för backen tillsammans med barnen i området som åkte pulka.

/KatarinaEn mus på bananerna...

För en liten stund sen stod Anders i köket och gjorde i ordning en kopp te. - Har du lagt en mus på bananerna?
- Vad säger du? - Ja, det ligger en mus på bananerna.
Och mycket riktigt. En otroligt söt liten mus låg ihopkurad på våra bananer i köket. Död. Vilket musöde. Somna in bland våra bananer...

Idag slutade vi våra jobb tidigt och har arbetat med rivning i drygt tre timmar. Nellie kom förbi till Ben-Jis glädje.
Vi är lite stolta idag. Nu ser vi verkligen slutet på detta!Solnedgång på Magnoliabacken.Virkesförråd!Nellie och Ben-Ji i snön.Bra jobbat - eller hur!!!En liten mus sista vila. På bananerna i vårt kök!?

/KatarinaVinter på backen!

Idag var det snö, blåst och riktig vinter uppe på Magnoliabacken. Men det är en njutning att kroppsarbeta utomhus om kvällarna fortfarande - tro det eller ej!
Vi har nu tagit bort en del av huset helt, inklusive tak och golvbjälkar.Det ligger mängder av spån kvar från takisoleringen. Annars är det endast lite "lättbetongstenar" kvar av den nordöstra delen av huskroppen. Nu går det undan, det känns väldigt bra.

Vi tog en tur förbi båten på vägen hem, vilket var bra. Det är inte alltid mysigt att ligga nära havet. Nordostvinden hade tagit tag i vår enorma presenning, så vi rullade av den och låter nu båten ligga bar tills det  mojnar. Men det klarar vår kära gamla skuta fint. Hon ligger stadigt med sina 10 ton och för mot havet, redo för senvårens äventyr. Hon kan ju inte veta att det blir konkurrens om uppmärksamheten våren 2011.

När vi kom hem hade halva familjen ätit men Olivia och Nicklas hade precis lagat en sen middag som vi bjöds in att avnjuta. Härligt!

Snöslungan har gått varm här hemma efter jobbet. Den ska få följa med bort till backen när det blir dags för containerhämtning och visa vad den går för.

Idag har också den som ska staka ut vårt hus placering ringt oss. Vi kom överens om att vi tar kontakt då markjobbet kommit igång. Papper för byggfelsförsäkring är ifyllda och inskickade så nu börjar väntan på försäkringsbeviset.

/KatarinaLite till...

Idag har vi träffat vår bankkontakt och fixat spärrförbindelse samt byggkredit. Skönt att ha det avklarat. Jag gillar vårt lilla bankkontor - levande ljus, ett personligt men professionellt tilltal samt ordning och reda.

Vår vackra röda snöslunga har flyttat in. Det blir spännande att prova den så småningom, men jag kan gärna vänta lite till med snön.
Ikväll har vi varit vi tomten och åttondelsfyllt en ny container samt rivit lite till. Jag klädde på mig ordentligt och blev alldeles för varm. Det fungerar alldeles utmärkt att arbeta i -3 grader utan att frysa ihjäl. 
En äppelkaka blev till i all hast mellan bankbesök leverans av snöslunga och arbete på tomten, den är till imorgon då jag arbetar hela dagen hemma hos en kollega.
Efter jobbet river vi loss igen - så mycket vi hinner!
I övermorgon fyller Nicklas år. Han har dock så mycket plugg inför tenta så han hoppar över större firande. Vi ska iallafall ta ett break vilket är nödvändigt för återhämtning. En helgkväll viker vi åt Peter Karlsson, Blå grodorna och restaurangbesök i goda vänners sällskap.
Anders på väg med virke till containern - spana in spännbanden som är fästa i backen så att inte containern åker pulka!! Lite snöflingor i luften...


Vår lilla tibetan gillar ju kyla och snö så han får vara med. Blir dock frustrerad när han inte får springa fram och tillbaka med oss som han vill, den lille vallaren. Det är dock för farligt för små hundar just nu. Han får finna sig i att stå bunden på säkert avstånd från spikar, plankor och annat rivningsskräp.

/KatarinaSnöslunga

Vi ska köpa en snöslunga idag. En riktig tungviktare med eget driv. Vi förbereder oss för kommande snödagar och tösalt samt sand är också på ingående... Idag kommer det en ny men lite mindre container till tomten. Den ska vi fylla ikväll efter bankbesöket. Vi har en mycket positiv granne som vi delar väg med. Trots att vi spärrar vägen för honom med container säger han bara glatt då vi förbereder honom:"Det är lungt". Skönt - det är härligt med glada och positiva människor som vill väl och utgår från att alla gör sitt bästa för varandra!

I morse började vi prata om julen. Hur vi ska vara lediga och vad vi vill ha på julbordet... Hm, det gäller nog att planera väl för att undvika stress och krockar mellan julklappsköp,husplaneringsbestyr mm.

/KatarinaSöndag

Nu är det i stort sett bara reglar kvar. Jonni har hjälpt till hela dagen. Stort tack!!! Tommy har fått en pinne i ögat och det är "igenmurat". Han fick besöka St Erik idag för ompyssling. Trots manfall kom vi ännu en bra bit på väg.
Den stora containern som vi fyllde hämtades i torsdags. Idag har vi fått loss nog för att fylla en halv till.

Jonni på "taket".

Vi har nu nått ännu en milstolpe - ALL isolering har nu packats i säckar, runt trettio stycken. Spånet som använts som isolering i gamla delen får vi ta hand om på annat sätt. Veckan får två rejäla kvällspass vid tomten och ett lite kortare. Kyla och nederbörd väntas. Men idag var det helt ok rivarväder!

Carina och Nellie kom förbi då det började skymma. De skulle titta in på bloggen. Välkomna kära grannar!

/ KatarinaSamråd

Idag har vi haft samråd med vår bygglovshandläggare och vår kvalitetsansvarige. Det var en stund med tydlig genomgång av vår kontrollplan samt lite annat nyttigt. Det kändes bra.
Igår hade vi kontakt med vår grundläggare som verkar ligga i startgroparna. Allt bör nu gå slag i slag för att det ska fungera som tänkt.
Utstakning av byggnadens läge ska göras så snart rivningen är klar. Samtidigt måste vi ha alla uppgifter om våra entrepenörer för att kunna ordna med byggfelsförsäkringen. Den måste vi ha innan vi får börja med grunden och det är för närvarade tre veckors handläggningstid på dessa försäkringsärenden. Då formsättningen för grunden är gjord ska det göras en lägeskontroll av denna innan gjutningen får göras. Puh! Jag kommer känna en viss anspänning innan detta är klart.
På tisdag träffar vi vår bankkontakt för att ordna med byggkreditiv. Det är lite att pyssla med, men lärorikt!!
Vi är mycket nöjda med vår kvalitetsansvarige. Han är verkligen kunnig och lätt att känna förtroende för. Han checkar av att vi tänkt på viktiga saker och ger oss råd.
Nu länkar Fiskarhedenvillan till Magnoliabackens blogg - hoppas att andra kan komma att få glädje av den!

Mitt i all handfast realitet och formalia måste vi drömma lite också... Längta efter våren då vårt hus faktiskt står där och Magnolian är i full blom. Vi har mycket spännande framför oss och ett härligt mål. Vi hoppas på tur och skicklighet för alla inblandade så att det blir en vinter och vår med hårt men inspirerande arbete.


/ Katarina 
Nyhet!

Datum för husleverans klart - mitten av januari! Spännande!
Nu drar det ihop sig. Dags att avsluta rivningsarbetet och få fart på tomt- och grundarbete.
Ikväll har Anders och jag arbetat mellan sex och åtta igen. Målet var all panel bort - och så blev det.
Imorgon kommer Elin - då tar vi helpaus och en kväll med nya Harry Potter filmen. På lördag ska vi städa och sortera upp lite på tomten och så åker vi till Öregrund.

/ KatarinaBra rivarkväll!

Tommy, Anders och jag körde loss mellan sex och åtta. Helt plötsligt var nästan alla väggarna borta! Jag bär och sorterar medan Tommy och Anders bryter med kofötter och lossar panel. En del ska återvinnas som innerväggar i snickarboden medan annat åker i containern som ska hämtas och tömmas på torsdag. Kvällens kommentar stod Tommy för när vi endast hade en liten vägg kvar, "är det det här man kallar öppen planlösning"...♥
Vilka härliga svärsöner vi har!Hela långväggen mot norr nerriven. Fönstren lyftes ut försiktigt för att eventuellt användas till drivbänkar någon gång i framtid.

På fredag och söndag kör vi vidare!Kvällens mål uppnått! Endast en liten södervägg kvar. Annars är det bara resten av taket, golvreglar och väggreglar kvar. Vi hoppas att vi kan inta Magnoliabacken helt på söndag efter en sista kamp med yxa, sågar och koben, nåväl, någon söndag,säger Anders.

/ KatarinaSamtal från...

statsbyggnadskontoret. Jag hann tyvärr inte svara, då det ringde mitt under en konferens. Men meddelandet som lämnades välkomnade till att boka tid för utsättning av husets placering. Imorgon ringer vi upp och planerar in datum för detta. Ett steg till i rätt riktning.
Igår glömde jag berätta att vi har ordnat med byggel. Anders har satt fast skåpet på en gammal dörr som står upprätt med stödben.
Inget rivande idag - god middag och vila är dagens planering...
Ikväll har jag bett Erika om hjälp med bloggens header. Den fina bilden på Elton har fått ligga där till dess att jag fann en fin bild på en magnolia av den sort som växer i vår backe. Nu har jag en sån och hoppas att Erika med sitt kreativa sinnelag kan få till en ny header med hjälp av den.

/KatarinaDet känns i kroppen

Fullt dagsverke även idag. Vi har malt på men är ej i mål. Jonni kom och hjälpte till ett tag på eftermiddagen - det kändes jättebra. Han är duktig! Tack Jonni.
Nästa vecka har vi byggsamråd på kommunen tillsammans med vår kvalitetsansvarige. Därefter ska utsättning för husets placering göras. Det har vi ingen tid bokad för ännu.
Vi skulle vilja vara klara så snart som möjligt med rivningen, man vet ju aldrig vad det blir för väder, men det tar den tid det tar.

Här kommer lite bilder från dagens arbete.
Getingbon av alla sorter - fascinerande att se vad som döljer sig under yttertaket!
Anders på taket med några av alla de bon vi sett. De här är ju inte direkt små...Jonni och Anders river för fullt.  Första takstolen har besegrats. Undrar hur många arbetstimmar som behövs innan vi är i hamn?


/Katarina
Rivarlördag...

Nu går det undan. Vi har arbetat från strax före nio till fyra respektive åtta med uppehåll för lunch.
Det är lite spännande att se vad som kommer fram när man river. Stugan är byggd 1946 men har byggts ut i flera etapper sen dess. Tidningar, kutterspån som isolering och lite "Kajsa Varg" med byggmaterialet får oss att fundera och fantisera över tiden innan vår på Magnoliabacken.

Vi är så glada över de grannar som bor i husen runt vår tomt. De är alla trevliga och kommer förbi för små samtal när de följer vårt arbete. En grannflicka har fattat tycke för vår hund och går ut med honom på promenader. Hon hjälper också till med lite smått och är noga med att fråga om hon får komma in och vara där med oss innan hon kliver på.Här är jag på väg upp på taket för att se hur utsikten från vår övervåning blir.Vy åt ett annat håll.Skönt att det inte är sommar... Getingbon modell större dyker upp här och var under taket.
Prov på vår fina sortering - allt enligt den rivningsplan som man måste upprätta för att få rivningslov.
Plaströr blir det många!Ett litet hus med minnen från 64 år får ge plats för vårt Vråken.Container på 24 kubikmeter, snart halvfull.Mörkret faller tidigt!Se så fint de lagt golvbjälkarna på stora stenar!Hund och barnbarn sover nu. Elton kallar Ben- Ji för Voff! De vill gärna vara nära varandra.

/ KatarinaAvropet klart!

Igår fick vi äntligen vårt bygglov i handen och sen träffade vi Fredrick på Fiskarhedenvillan för avrop. Vi hade förberett det mesta, men en del saker klarnade under själva sittningen, som t ex att gipstaket vi ville ha i vardagsrummet var slätt och vilken takpanel som var standard, att målade väggar i ljusa färger är standard. Det är oerhört mycket detaljer och det blir intressant att se om allt sker efter beställningen utan misstag.
Vi har bestämt oss för att välja en "egen entreprenör" för själva grundläggningen. Vi kommer också att arbeta själva med åtagande 4 och 5 enligt Fiskarhedens koncept. 

Fredrick är en härlig person att ha som säljare. Han är positiv, vill göra ett bra jobb och har humor, så seriositet och noggrannhet blandades under avropet med glada skratt!

Om 8-10 veckor är det så dags för husleverans efter det att ordern nått Borlänge. Det borde bli i slutet av vecka 3/början av vecka 4. Vi hoppas på en för husbygge bra vinter!

Idag håller Anders och jag på och river. Nu har första ytterväggen tagits ner. Jag återkommer under kvällen med bilder från rivningen. Vi har lille Elton här över natten, så jag ska blogga en stund då han somnat och Anders fortfarande är vid tomten.

Just nu äter vi gröt och färsk ananas som husrivarlunch.

/KatarinaDet händer saker...

Den 23 juli ansökte vi om bygglov. Onsdagen den 3 november fick vi vår bygglovsansökan beviljad. Rivningslovet undertecknades redan den 21 oktober. Vi har dock inte sett dem i vår brevlåda än... Jag ringde igår - vi vill ju gärna ha dem i handen så att vi kan sätta igång med alla de formella processer som nu ska ta vid - då hade "assistenterna" så mycket att göra att de ej hunnit skicka dem än.
Vi har fått tid för avrop hos Fiskarheden i slutet på veckan. Då vill jag ha bygglovshandlingarna med mig. Så jag har sagt att jag kommer och hämtar dem helt enkelt. Det är fasligt trööögt, de måste ha jobb över huvudet. Men vi blir trevligt bemötta!
Det känns så bra att äntligen få göra avropet!
Vi har undersökt, räknat, funderat och mätt. Fortfarande finns en del frågetecken men inom många områden går det inte att göra några ändringar överhuvudtaget efter det att avropet är under tecknat - därför har det varit viktiga beslut för oss att ta. Vi skapar ju vårt nya boende! Sen blir det dags för arbete med grund!  

/ KatarinaKorvgrillningLite skräp från snickarbodsfixandet blir en fin eld för Elin att grilla korv vid.Snickarboden

Den blir verkligen en liten pärla i backen vår Snickarbod. Faluröd som vårt Vråken sen också ska bli.

Den blir verkligen en liten pärla uppe i backen vår Snickarbod.
Faluröd som vårt Vråken sen också ska bli. Bakom stugan växte kantareller på senhösten och blåbär fanns det gott om!
I väntan på BygglovVi röjer tomten!

Full uppslutning av underbara ungdomar gav på kort tid resultat. Vår lilla Elton tittar ut från sommarstugan på tomten. Den ska vi riva! På tomten finns också ett litet brunt uthus. Där ska det bli snickarbod och förråd och det håller redan på att få ny panel (fler bilder kommer). Det blev som ett nytt hus!Nybygge

Efter många husvisningar tappade vi lusten. Priserna drog iväg på budgivningarna och vi tyckte inte att det som såldes var värt sitt pris när vi ändå önskade ändra så mycket. Vi började fundera på att satsa på nybygge. Det skulle ge oss möjlighet att skapa något vi ville ha från start och vi gillar gemensamma projekt, så idén växte sig starkare efter hand som vi tog kontakt med olika husleverantörer och började leta hustyp.

Efter många turer med allt från tankar på enplanshus och totalentreprenad till tvåplanshus och lösvirke hamnade vi till sist hos Fiskarhedenvillan som genom sitt koncept tillåter stor frihet beträffande eget arbete. Där fann vi också hustypen Vråken som vi båda fastnade för, ett 1 1/2 plans hus med förhöjt väggliv.

Det är mycket förarbete. Många träd som ska fällas och en tomt som ska röjas.

Välkommen
På Magnoliabacken har en ny vacker Fiskarhedenvilla byggts. Det är huset Vråken med några ändringar som gjorts utifrån våra egna önskemål. Här kommer du att kunna följa tiden fram till bygget och hela byggtiden till färdigt hus. Så välkommen hit till vår husbyggarblogg!


Unika besökare
Antal idag: st
Denna vecka: st
Denna månad: st
Läser just nu: stRSS 2.0

Copyright © Magnoliabacken 2010